Etusivu
Esitysajat ja yhteystiedot
Historiikki
Kuvasivu
Paukkajan Teatterin lyhyt historiikki

Katso myös näytelmäluettelo

Kesäteatteria naurutakuulla

Paukkajan Teatteria on jo vuosikaudet markkinoitu oheisen otsikon mukaisesti. Mutta ennen kuin säännölliset kesäteatteriesitykset alkoivat, tapahtui jo kaikenlaista. Paukkajan Teatterin ihan ensimmäisiin harjoituksiin, Paukkajan entiselle koululle syksyllä 1991, kokoontui yhdeksän naista. Ohjaajakseen he saivat reilun parikymppisen Lauri Jäniksen, jolla iästään huolimatta oli jo kohtalaisesti kokemusta ohjaajan työstä. Tämä yhteistyö on jatkunut näihin päiviin saakka. Lauri Jänis on ohjannut Paukkajan Teatterin kaikki esitykset. Tuosta ihan alkuperäisestä ryhmästä ei Paukkajan Teatterissa ole enää mukana ketään.

Kevättalvella -94 Paukkajan Teatteri siirtyi uusiin harjoitus ja esiintymistiloihin Enon keskustassa. Paikka oli entinen leipomotila. Vielä varhaisemmassa menneisyydessä paikka tunnettiin Enola-nimisenä, monipuolisena kulttuuritoimipaikkana. Sen rakensi Enon Työväenyhdistys 60-luvun taitteessa. Tilaan saattoi rakentaa kunnollisen nousevan katsomon, johon mahtui satapäinen yleisö. Betonilattia ja pellit seinissä puolestaan mahdollistivat sen ettei lavasteita rakentaessa tarvinnut varoa esityspaikalle mahdollisesti koituvia vaurioita. Eeva Joenpellon Eteisiin ja kynnyksille oli Paukkajan Teatterin ensimmäinen näytelmä Enolassa.

Aivan toimintansa alusta saakka Paukkajan Teatteri oli esittänyt satunnaisesti näytelmiään myöskin kesällä. Yhteistyö Paukkajan Jokipirtin kanssa mahdollisti kesäteatteritoiminnalle pysyvämmät puitteet. Ensimmäinen kesäteatterinäytelmä Jokipirtillä oli enolaisen Liisa Heiskasen kirjoittama Sortavalan serkut. Aluksi näyttämö ja lavasteet rakennettiin itse. Samoin katsomo oli köyhän teatterin versio, penkkeinä toimivat pölkkyjen päälle nostetut lankut.  Kun yhteistyökumppaniksi saatiin Jokipirtin Majatalon lisäksi Paukkajan Kyläyhdistys, virisi ajatus kesäteatterista jossa olisi katettu kiinteä näyttämö ja katsomo. Tämä suunnitelma toteutui kesällä 2003.  Tässä vaiheessa tosin vain näyttämötila oli katettu. Kesällä 2004 myöskin katsomo sai sitten katteensa.

Jokipirtillä Paukkajan Teatteri esiintyi vuoteen 2010 saakka. Vuosi 2011 oli kesäteatteritoiminnassa välivuosi. Kesällä 2012 tarjoutui mahdollisuus jatkaa kesäteatteritoimintaa Ahvenisen Punaisella Talolla. Paikalliset toimijat rakensivat esiintymistilat navetan ylisille.  Ensimmäinen viisivuotiskausi alkoi Maiju Lassilan Naistenhurmaajalla ja viimeisin tämän sopimuskauden näytelmä oli kesällä 2016 esitetty Onni tulee Pietarista, käsikirjoitus Eero Schroderus.

Paukkajan Teatteri on koko toimintansa ajan ollut kansalaisopiston näytelmäryhmä, johon jokaisella halukkaalla on vapaa pääsy. Nykyisin talvikauden taustatukena on Joensuun seudun kansalaisopisto. Ulkoharjoitus – ja kesäteatterikaudesta vastaa Paukkajan teatteriyhdistys ry. Ryhmää alusta saakkaa luotsanneen Lauri Jäniksen kädenjälki näkyy paitsi yksittäisissä näyttelijäsuorituksissa, myös koko ryhmän toiminnassa.

Olosuhteet muuttuvat ja esiintymispaikatkin vaihtuvat. Mutta on yksi asia joka on ja pysyy. Me Paukkajan Teatterissa teemme kesäteatteria juuri Sinulle, kesäteatterimme ystävä. Ja aina naurutakuulla.

Tervetuloa viihtymään esityksiimme

alapalkki