Siirry suoraan sisältöön

Värikästä menoa kesäteatterin ystäville

  • Arvio

Paukkajalla esitetään tänä kesänä näytelmänkirjoittajana debytoivan teatterin oman näyttelijän, Soila Salon Kirjasto.

Alussa käy heti ilmi, että tavanomaisinta Paukkajan teatteria ei olla esittämässä, onhan kirjasto tapahtumapaikkana kesäteatterille harvinaisempi. Lavastus ja näyttämön ulkoasu on on otettu hyvin haltuun. Näytelmän ympäristö saa katsojan tarkkaavaksi.

Rakkausromaaneihin mielistynyt Lilja Laakso on perinyt isältään suuren omaisuuden. Haaveksiva Laakso omistaa nyt yksityisen kirjaston. Liljan keskittyessä rakkausromaanien lueskeluun ja haaveiluun, ystävä Mervi Saari-Koski saapuu paikalle hoitamaan bisnesasioita.Hyvänä vastinparina Aulin Suvannon esittämälle Laaksolle toimii virkamiesmäinen ja jäyhempi Saari-Koski. Häntä esittää Tuula Kiviniemi.

Lavalla nähdään myös remonttireiska-leskimiestä Einoa esittävä Onni Turunen sekä Sylvi Suomen kintuissa Simeon Kärki. Sylvi Suomi on kirjastonhoitaja vanhimmasta päästä. Kun tämä joutuu onnettomuuteen, alkaa tapahtua.

Vauhtia soppaan tuovat uusi kirjastonhoitaja, Ulla Paarma (esittää Kaisa Jänis) sekä Mervi Saari-Kosken poika Pena (esittää Soila Salo.). Pena mainitaan esittelyssä tyhjäntoimittajaksi, mutta viimeistään sitten kun hänen ja äitinsä Mervin suhteesta alkaa tihkua uutta tietoa,ei Penakaan ole aivan sitä mikä annetaan ymmärtää. Näytelmään ilmestyy uusia sävyjä. Lavalle saadaan myös runoja tiuhaan luritteleva Kari Kääntö, jota esittää Pekka Toroskainen.

Jännitettä kasvattaa lisää kirjaston oma runoilta, jossa alkaakin tapahtua yhtä sun toista.

Näytelmää on mukava seurata. Komedia ja huumori ovat haastava laji,- vuorosanojen ajoitus ja napakkuus näyttelevät lajissa tärkeää roolia. Pientä hapuilua tuntui ilmassa. Vastineena tälle myös hauskaa tilannekomiikkaa ja hyvin viritettyä vitsin terää.

Omaa huumorinnälkää tuntui kutittelevan leskimies Einon tikapuilla keikuttelu ja muu tahaton tilannekomiikka,joka elävään teatteriin kuuluu. Mieleen jäivät erityisesti räväkän punaisiin sonnustautunut Kärki sekä rakkautta alati kaipaileva Suvanto. Kaikki näyttelijät antoivat omanleimaisen ja sopivan persoonallisen panostuksen omaan roolihahmoonsa.

Elämänmakuinen komedia – vähintäänkin tätä tarjoilee Paukkajan teatterin näytelmä Kirjasto.


Kirjoittanut:Tuija Lång